Sernik z mieszanką keksową

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 250 g masła Łaciate,
  • 1 łyżka śmietany 18 % Łaciata,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SERNIK:

  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 100 g masła,
  • olejek pomarańczowy,
  • 200 g kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej)

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy. Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 150*C i piec jeszcze przez 45 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić do lodówki. Smacznego :)



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.