Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 18
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz żółtko. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy kakao i mieszamy.
Masło ubijamy z cukrem i żółtkiem przez około 3 minuty. Dodajemy powoli mąkę (partiami na trzy razy) , cały czas miksujemy na małych obrotach. Przy drugiej partii dodajemy mleko.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy łyżką stołową. Pomiędzy ciastkami robimy około 3 cm odstępu. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 9 minut. Następnie studzimy.
Przygotowujemy krem. Masło kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder oraz masło orzechowe. Odstawiamy miskę na 10 minut. Następnie ubijamy krem mikserem przez około 5 minut, aby krem był puszysty.
Ciastka przekładamy przygotowanym kremem orzechowym. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz