Ciasteczka czekoladowe z kremem orzechowym

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 55 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki mleka

Krem orzechowy

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru + do dekoracji
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego

Przygotowanie

Krok 1

Masło kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Następnie dodajemy cukier oraz żółtko. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.



Krok 2

Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy kakao i mieszamy.



Krok 3

Masło ubijamy z cukrem i żółtkiem przez około 3 minuty. Dodajemy powoli mąkę (partiami na trzy razy) , cały czas miksujemy na małych obrotach. Przy drugiej partii dodajemy mleko.



Krok 4

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy łyżką stołową. Pomiędzy ciastkami robimy około 3 cm odstępu. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na około 9 minut. Następnie studzimy.



Krok 5

Przygotowujemy krem. Masło kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder oraz masło orzechowe. Odstawiamy miskę na 10 minut. Następnie ubijamy krem mikserem przez około 5 minut, aby krem był puszysty.



Krok 6

Ciastka przekładamy przygotowanym kremem orzechowym. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.