Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać mikserem stopniowo dodawać cukier. Następnie żółtka. Na koniec dodać mąkę (wcześniej mąkę przesiać przez sito) dodać proszek. Delikatnie wymieszać łyżka tylko w jedną stronę. Wlać na blaszkę wcześniej wyłożona papierem. Piec 20/25 minut w 180 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Gdy biszkopt się piecze. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Z ciut mniejsza ilością wody. Galaretka wtedy lepiej się zastygnie. Odstawić do ostygnięcia. Jeśli nie mamy czasu możemy włożyć do lodówki A nawet do zamrażarki. Wtedy szybciej zastygnie. A jak za bardzo to w kąpieli wodnej trochę podgrzać.
Ser utrzeć z cukrem kryształem. Dodać połowę tężącej galaretki. Śmietankę Łaciata ubić na sztywno z śnieżka i cukrem pudrem. Odwracając miskę sprawdzamy czy śmietaną jest ubitą. Jeśli się nie rusza jest dobrze ubitą. Do ubitej kremówki dodajemy druga część tężącej galaretki i mieszamy. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kokos i cukier. Cały czas mieszając. Szybko się przypala. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Biszkopt Masa serowa Biszkopt Dżem Kokos Jak zostanie kokosu można obsypać boki.
Najlepiej placek wygląda w zwykłej foremce prostokątnej. Ja robię w okrągłej bo lubię wysoki placek.
Idealnie pasuje nawet jako tort
Dodaj komentarz