Ciasteczka owsiane z marchewką

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 100 g marchewki (jedna średnia)
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g mąki (zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej np. owsianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 ml syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. W misce wymieszać suche składniki: płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.



Krok 2

W drugiej misce umieścić mokre składniki: wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać.



Krok 3

Następnie połączyć z obraną i startą na drobnej tarce marchewką.



Krok 4

Nabierać łyżkę masy i formować dyski na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub też formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce i lekko rozpłaszczać.



Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut. Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.