Ciasteczka pieguski z czekoladą

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej typ 400 lub 450
  • 50 g drobnego białego cukru (do wypieków)
  • 120 g miękkiego masła Łaciate
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g czekolady mlecznej lub deserowej

Przygotowanie

Przygotowanie:

Do miski przesyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka i miękkie masło. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta i ponownie zagnieć do połączenia składników.
Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyjmij ciasto, podziel je na kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez ok 12 -15 minut aż ciasteczka nabiorą jasnobrązowego koloru. Upieczone ciasteczka zostaw do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.