Ciasteczka sezamowe

Kruche, maślane i obłędnie sezamowe... Właśnie takie są te ciasteczka. Znacznie smaczniejsze od sklepowych wersji, a przy tym proste i tanie w przygotowaniu. Prawdziwa gratka szczególnie dla miłośników sezamu. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g miękkiego masła Łaciate,
  • - 1 szklanka mąki pszennej,
  • - ½ szklanki sezamu,
  • - ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - 1 jajko,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • - 1/3 szklanki sezamu (do obtoczenia ciasteczek)

Przygotowanie

Krok 1

Pół szklanki nasion sezamu uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypalił. Przełożyć do głębokiego talerza i odstawić do ostygnięcia.



Krok 2

W misce wymieszać mąkę, uprażony sezam, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać pokrojone na kawałki masło, ekstrakt waniliowy i jajko, całość zagnieść w gładkie ciasto.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 190°C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.



Krok 4

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w nieuprażonym sezamie i położyć na blaszkę. Między ciastkami zachowywać odstępy, gdyż rozejdą się na boki.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut (ciastka mają pozostać blade). Wyjąć i ostudzić.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.