Ciasteczka z gruszką z ciasta francuskiego

Autor:

cichy_cj

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto Francuskie

  • 250g  dobrej jakości masła (u mnie od zawsze Łaciate) musi być zimne, pokrojone w 2/3cm kawałki. ,
  • 250g mąki pszennej,
  • 125 ml zimnej wody,
  • 1 łyżeczka soli

.

  • .

.

  • .

Przygotowanie

Wyrobienie ciasta

Do miski dodać mąkę i masło, ugniatać masło z mąką aż powstaną duże grudki ciasta, dodać wodę z solą i zagnieść ciasto (nie musi być gładkie), owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 minut



Przygotowanie ciasta

Po 15 minutach wyciągnąć ciasto i rozwałkować na prostokąt, przykładowo 20x40



Formowanie ciasteczek

Z uzyskanego prostokąta wydzielić kwadraty, o takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciasteczka w efekcie końcowym. Na środek kwadratu, układamy owoc, w moim przypadku gruszkę i składamy na pół, tak aby powstał trójkąt. Brzegi trójkąta łączymy za pomocą widelca, tworząc przy tym ładny i ozdobny wzór.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.