Ciastka smażone z jabłkami i dynią

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciastka, ciasto francuskie

  • Płat ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • Ćwiartka małej dyni
  • 3 łyżki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 ml śmietanki ŁACIATA 12%
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Ciasto

Ciasto francuskie pokroic na równe prostokąty.



Masa owocowa

Jabłka i dynie pokroić na dość drobną kostkę. Dusić w garnku na małym ogniu z cynamonem, gałka i cukrem ok 15 minut, dodać śmietankę, poczekać aż zgęstnieje.



Nakładanie

Wystudzone owoce nakładać na płaty ciasta, przykrywać drugim blatem i zaciskać brzegi widelcem.



Smażenie

Gotowe ciastka powoli wkładać na bardzo rozgrzany olej. Smażyć na głębokim tłuszczu około minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym. Smacznego.



Wskazówki

Jeść kiedy przestygnie. Ciastko jest bardzo gorące w środku przez dłuższy czas.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.