Sałatka gyros

Lekka, smaczna sałatka. Często podawana na przyjęciach - bardzo dobrze się prezentuje i wybornie smakuje. Ma bardzo duże walory dekoracyjne.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 6 ogórków konserwowych
  • 3 pomidory
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek zielony
  • 250 ml majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Filet z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju, a następnie dodaj kawałki mięsa i posyp przyprawą do gyrosa. Pokrojony filet z kurczaka smaż przez 5 minut, aż do uzyskania złotego koloru, po czym odstaw go do ostudzenia.



Krok 2

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plastry. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy. Liście kapusty pekińskiej poszatkuj na drobne paseczki.



Krok 3

Poszczególne składniki układaj w odpowiedniej kolejności: filet z kurczaka, keczup, ogórki, cebula, pomidory, kukurydza, majonez, kapusta pekińska.

Wierzch udekoruj natką pietruszki.

Tak przygotowana sałatka będzie najlepsza w dniu wykonania. Najlepiej, gdy przed spożyciem schłodzisz ją w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!



Wskazówki

Sałatkę możesz przygotować warstwowo lub ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.