Ciasto bananowo-kajmakowe

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Ocena

3.40/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 125 g masła Łaciate
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 przejrzały banan
  • Szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Formę na ciasto wysmarować masłem, w rondelku połączyć masło z masą kajmakową. Mieszając na małym ogniu dokładnie wyrobić masę i odstawić do przestygnięcia.



Krok 2

Białka oddzielić i ubić ze szczypta soli na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać żółtka i połączyć dokładnie. Dodać masę kajmakową i zmiksować na gładkie ciasto.



Krok 3

Dodać banana roztrzepanego widelcem na mus, a następnie pianę i wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki.



Krok 4

Do formy przelać masę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.