Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Cytrynę dokładnie umyć i na tarce zetrzeć skórkę.
Do miski wlać kefir, dodać cukier, cukier z wanilią, oliwę, skórkę z cytryny, sodę oczyszczoną i mąkę, zmiksować.
⅔ ciasta przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 32/8 cm.
Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, przyprawą do pierników, skórką pomarańczową i rodzynkami. Wylać wzdłuż przez środek na białe ciasto. Włożyć do nagrzanego do 18°C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 40 minut.
Upieczone, ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową i posypać płatkami kokosowymi lub ozdobić według własnego uznania.
Dodaj komentarz