Ciasto jabłkowo - chałwowe

Ten biszkopt z masą chałwową i jabłkową zachwyci każdego łasucha.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na biszkopt:

  • 5 średnich jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru

Masa jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa chałwowa:

  • 350 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 75 g chałwy
  • 1 niesłodzony budyń śmietankowy
  • 150 g miękkiego masła Łaciate
  • cukier

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki śmietanki UHT Łaciata 18%

Dodatkowo:

  • cynamon

Przygotowanie

Krok 1 

Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawaj po żółtku do masy białkowej tak, by składniki dokładnie się połączyły. Ciągle miksuj. Następnie stopniowo dodawaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszaj suche składniki łyżką. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ostudź na kratce i przekrój na pół.



Krok 2

Przygotuj masę jabłkową. Umyj jabłka, obierz ze skórki, a następnie pokrój w średnią kostkę. Jabłka wrzuć do garnka, dodaj wodę i na średnim ogniu duś do miękkości. Następnie wsyp galaretkę i dobrze wymieszaj. Odstaw garnek, by masa lekko stężała.



Krok 3

Przygotuj masę chałwową. Zagotuj 2/3 mleka, a w reszcie wymieszaj budyń. Do gotującego się mleka dodaj budyniową mieszankę i cały czas mieszając doprowadź do zgęstnienia. Gotowy budyń odstaw i przykryj talerzem, by nie wytworzył się kożuch. Gdy budyń wystygnie dodaj do niego masło i pokrojoną w kostkę chałwę, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.



Krok 4

Na blachę wyłóż papier, a na dnie ułóż dół biszkopta. Delikatnie nasącz go wodą z cytryną. Nałóż na niego masę chałwową, a następnie tężejącą masę jabłkową. Przykryj górą biszkopta i wyrównaj boki nożem do masła. Wstaw całość do lodówki na 15-20 minut.



Krok 5

Przygotuj lukier. Wymieszaj dokładnie cukier i śmietankę, a następnie podgrzej masę, aż lekko zgęstnieje. Polane lukrem ciasto wstaw do lodówki na kolejne 40 - 50 minut. Przed podaniem posyp cynamonem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.