Ten biszkopt z masą chałwową i jabłkową zachwyci każdego łasucha.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Ze śmietanką
Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawaj po żółtku do masy białkowej tak, by składniki dokładnie się połączyły. Ciągle miksuj. Następnie stopniowo dodawaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie wymieszaj suche składniki łyżką. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 40 min. Po upieczeniu ostudź na kratce i przekrój na pół.
Przygotuj masę jabłkową. Umyj jabłka, obierz ze skórki, a następnie pokrój w średnią kostkę. Jabłka wrzuć do garnka, dodaj wodę i na średnim ogniu duś do miękkości. Następnie wsyp galaretkę i dobrze wymieszaj. Odstaw garnek, by masa lekko stężała.
Przygotuj masę chałwową. Zagotuj 2/3 mleka, a w reszcie wymieszaj budyń. Do gotującego się mleka dodaj budyniową mieszankę i cały czas mieszając doprowadź do zgęstnienia. Gotowy budyń odstaw i przykryj talerzem, by nie wytworzył się kożuch. Gdy budyń wystygnie dodaj do niego masło i pokrojoną w kostkę chałwę, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
Na blachę wyłóż papier, a na dnie ułóż dół biszkopta. Delikatnie nasącz go wodą z cytryną. Nałóż na niego masę chałwową, a następnie tężejącą masę jabłkową. Przykryj górą biszkopta i wyrównaj boki nożem do masła. Wstaw całość do lodówki na 15-20 minut.
Przygotuj lukier. Wymieszaj dokładnie cukier i śmietankę, a następnie podgrzej masę, aż lekko zgęstnieje. Polane lukrem ciasto wstaw do lodówki na kolejne 40 - 50 minut. Przed podaniem posyp cynamonem. Smacznego!
Dodaj komentarz