Kruche z jabłkami i budyniem oraz nutellą z orzechową kruszonką

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1\2 szklanki cukru
  • 200 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany Łaciata
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3-4 sztuki jabłek
  • 3 łyżki Nutelli
  • ok. 1,5 łyżki cukru
  • ok. pół łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich drobno pokruszonych
  • oraz
  • 2 budynie wanilinowe śmietankowe
  • mleko Łaciate
  • cukier
  • 1 łyżeczka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Orzechy obrać z łupić i zmielić lub bardzo drobno pokruszyć. Budynie ugotować, odstawić do lekkiego przestudzenia. Składniki na kruche ciasto wyłożyć na stolnice, zagnieść ciasto. Do 1/4 ciasta dodać drobno pokruszone orzechy włoskie i ponownie zagnieść żeby ciasto połączyło się o orzechami. Orzechowe ciasto schować do zamrażalki. Resztę rozwałkować i rozprowadzić w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 35 cm. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki a następnie posypać je cukrem i cynamonem. Na kruchym cieście rozsmarować nutellę a następnie ułożyć kawałki jabłek, następnie zalać je gorącym budyniem. Na to zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część krucho orzechowego ciasta. Piec ok. 45-50 min. w 180 stopni C. Odstawić do całkowitego przestudzenia, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i udekorować orzechami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.