Ciasto jabłkowo miodowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ciasto miodowe: ,
  • 500g mąki,,
  • 2 jajka,,
  • 100g margaryny,,
  • 5-6 łyżki miodu, ,
  • 2 łyżeczki sody,
  • , 300g cukru pudru,,
  • 2 łyżki śmietany Łaciatej ,
  • ,
  • na masę jabłkową: ,
  • 1,5 kg jabłek, ,
  • 1 galaretka agrestowa na wierzch:),
  • :cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę siekamy z masłem, następnie dodajemy sodę, miód, cukier, jajka i śmietanę i dokładnie wyrabiamy, ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na wielkość blachy, kazde i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Jabłka ścieramy na grubej tarce, przesmażamy tak samo jak na szarlotkę, następnie dodajemy do nich galaretkę agrestową na pierwszym placku równo rozsmarowujemy połowę ciepłej masy jabłkowej, przekładamy 2 plackiem, rozsmarowujemy resztę masy jabłkowej i przykładamy kolejnym plackiem . Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem(poprzez sitko wtedy cukier równomiernie sie rozprowadzi) UWAGA:Placek ten zostawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 1 cały dzień, w lodówce. wtedy placek ten nasiąknie "jabłkami i będzie wilgotny miękki i pyszny)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.