Ciasto Latte Macchiato

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Masa:

  • 20 dkg masła Łaciate
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Poncz:

  • 1 i ½ szklanki przestudzonej kawy
  • 100 ml dowolnego alkoholu
  • Ponadto paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po trochu cukier. Do ubitej piany wbić po 1 żółtku miksując. Następnie wlać wodę.




Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.




Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C ok. 25-30 minut. Biszkopt wyjąć i odstawić do ostygnięcia.



Masa

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę . Do ubitego masła dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia się składników.




Zaparzyć kawę, wystudzić i dodać alkohol.




Biszkopt przekroić. Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Nasączyć go ponczem i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć biszkopty (jeden obok drugiego) namoczone w ponczu i oprószyć kakao. Następnie położyć drugą część masy zostawiając trochę na wierzch. Przykryć drugim blatem biszkoptu.




Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i obficie posypać gorzkim kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki.Można udekorować przy krojeniu każdy kawałek pierniczkiem gwiazdką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.