Tarta z jabłkami w oryginalnym wydaniu z odrobiną dżemu morelowego. Pyszny deser dla całej rodziny. Jeśli lubisz owocowe tarty, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy cukier, śmietanę i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Nakładamy na formę. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C.
500 g jabłek obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i 3 łyżki dżemu. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy do ostygnięcia.
Białko ubijamy i smarujemy niż dno ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Ciasto wyjmujemy i znów obniżamy temperaturę do 150 stopni.
Na ciasto wylewamy masę z jabłek. Resztę jabłek myjemy i kroimy w plasterki. Układamy je na wierzchu tarty w kręgi (kwiatki) aby przykryły całość i na siebie nachodziły. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut.
2 łyżki dżemu roztapiamy w rondelku tak aby powstał gęsty syrop. Po wyjęciu tarty z piekarnika smarujemy jabłka powstałym syropem.
Dodaj komentarz