Szpinak rozmrozić na sitku, zblendować na jednolity mus. Ocieplone jajka zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzać do 180 °C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Do misy miksera włożyć mocno schłodzone mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietanfixem, który usztywni krem.
Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Przykryć górną częścią. Udekorować owocami.
Dodaj komentarz