Ciasto metrowiec

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 2 szkl. cukru białego kryształ
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 łyżek oleju słonecznikowego
  • 16 łyżek wody

Masa :

  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 8 łyżek białego cukru
  • 1½ kostki masła Mazurski Smak
  • 3 szkl. mleka Łaciate 3,2%

Polewa :

  • 100 g deserowej czekolady,
  • 4 łyżki śmietanki Łaciata 30%

Dodatkowo:

  • Czekolada ciemna do posypania

Przygotowanie

Ciasto

Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na przemian do wody z cukrem, mąkę, olej, żółtka. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie dodać ją do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do 2 jednakowych wąskich blaszek do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przez ok. 35 minut.



Masa

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Masło rozetrzeć. Do masła dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.



Polewa

Do rondla włożyć połamaną na kawałki deserową czekoladę i śmietankę Łaciatą, mieszając postawiony rondel na ogniu, doprowadzić do połączenia składników. Gotowe ciasto polać polewą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.