Schab pieczony z jabłkami i rodzynkami

Schab pieczony z jabłkami i rodzynkami to wyśmienity, tani i pożywny posiłek polecany dla każdego miłośnika schabu wieprzowego. Rodzynki i jabłka nadają mu charakterystyczny, niepowtarzalny, lekko słodki smak.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 szklanka rodzynek
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Schab wieprzowy dokładnie myjemy, suszymy i nacieramy dostępnymi przyprawami wymieszanymi z oliwą. Mięso wkładamy do lodówki na noc.



Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Farsz wymieszaj i ostudź.
Ostrym, cienkim nożem zrób otwór po całej długości schabu w formie kieszonki.
Umieść farsz w kieszonce i rozprowadź równomiernie.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.



Krok 3

Tak przygotowany schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą marynatą, a następnie umieszczamy go w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni na 1,5 godziny.



Krok 4

Danie podajemy na gorąco lub zimno. Przyozdabiamy natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.