Schab pieczony z jabłkami i rodzynkami to wyśmienity, tani i pożywny posiłek polecany dla każdego miłośnika schabu wieprzowego. Rodzynki i jabłka nadają mu charakterystyczny, niepowtarzalny, lekko słodki smak.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Schab wieprzowy dokładnie myjemy, suszymy i nacieramy dostępnymi przyprawami wymieszanymi z oliwą. Mięso wkładamy do lodówki na noc.
Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, dodaj jabłka oraz rodzynki. Farsz wymieszaj i ostudź.
Ostrym, cienkim nożem zrób otwór po całej długości schabu w formie kieszonki.
Umieść farsz w kieszonce i rozprowadź równomiernie.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Tak przygotowany schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałą marynatą, a następnie umieszczamy go w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni na 1,5 godziny.
Danie podajemy na gorąco lub zimno. Przyozdabiamy natką pietruszki.
Dodaj komentarz