Ciasto miodowe z korzenną nutką

Autor:

Śnieżynka

Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Biszkopt korzenny: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Masa z kaszy manny: Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem. Marmoladę wymieszać z powidłami. Oba placki miodowe posmarować marmoladą. Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną ( odłożyć 3-4 kostki) Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto miodowe:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z kaszy manny:

  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • 10 łyżek kaszy manny
  • Sól
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Sok z cytryny lub spirytus do smaku

Poncz:

  • 2/3 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • 2 szkl. marmolady z różą
  • 1/2 szkl. powideł śliwkowych
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%

Przygotowanie

Ciasto miodowe

Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.



Biszkopt korzenny

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.



Masa z kaszy manny

Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.




Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem.




Marmoladę wymieszać z powidłami.




Oba placki miodowe posmarować marmoladą. Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny.



Polewa

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną (odłożyć 3-4 kostki). Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.