Ciasto miodowe z makową wkładką

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto miodowe:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 12 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 7-8 dag cukru pudru

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki aromatu migdałowego

Masa z kaszy manny:

  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • ½ szkl. kaszy manny
  • 20 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru pudru
  • Spirytus lub sok z cytryny
  • Aromat migdałowy

Poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z cytryny

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • Krokant
  • 10-15 dag marmolady

Przygotowanie

Ciasto miodowe

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.



Biszkopt z makiem

Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Masa z kaszy manny

Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodając po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.




Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać. Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą. Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.



Polewa

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać krokantem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.