Ciasto Murzynek

Autor:

Krystyna111e

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto czekoladowe

  • - pół szklanki mleka Łaciate (125 ml),
  • - ok. 1,5 szklanki cukru ,
  • - 3 łyżki kakao,
  • - 250 g masła Łaciate,
  • - 4 jajka,
  • - 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli,
  • - polewa czekoladowa/cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Podgrzać do wrzenia i do gorącej masy dodać masło, mieszając do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.



Krok 2

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Żółtka wmieszać z masą kakaową. Wymieszać mąkę z proszkiem. Do całości dodać delikatnie pianę z białek.



Krok 3

Ciasto wyłożyć do dużej formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polać czekoladą lub pokruszyć cukrem pudrem.



Wskazówki

Można dodać kilka łyżek dżemu/powideł domowych do masy ciasta.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.