Ciasto serowo-makowe z galaretką

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 garści mieszanki orzechów
  • Aromat migdałowy
  • 2 białka
  • Szczypta soli

Masa serowa:

  • 70 dag białego sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 10 dag masła Łaciate
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Dodatkowo:

  • 1 puszka ananasów krojonych
  • 2 galaretki malinowe
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny.





Masa makowa

Gotową masę makową włożyć do miski, dodać posiekane orzechy, aromat migdałowy i skórkę pomarańczową.






Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z makiem.





Masa serowa

Całe jajka z cukrem ubić jak na biszkopt. Masło rozpuścić, ostudzić, zmiksować z serem, połączyć z ubitymi jajkami. dodać budyń i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.






Schłodzone ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną pergaminem blaszkę o średnicy 25 cm, wyłożyć masę makową, wyrównać.






Na masę makową wyłożyć masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1 godziny.





Galaretka

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wymieszać z osączonymi ananasami, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na zimne, upieczone ciasto, posypać wiórkami i pozostawić do całkowitego stężenia.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.