Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek".
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Śmietanki przelewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na gęstą piankę, dolewamy tężejące galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody) i miksujemy do połączenia.
Tężejącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody) polewamy górę ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na całą noc. Smacznego
pokrojone ciasto możemy zabrać ze sobą na majówkę
Dodaj komentarz