Ciasto śmietankowe z galaretkami

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

krem

  • 250 g herbatników,
  • 125 g masła,
  • 500 ml słodkiej śmietanki Łaciata 18% (zimnej),
  • 250 ml słodkiej śmietanki Łaciata 30% (zimnej),
  • 3 galaretki truskawkowe w proszku (każda na 500 ml wody),
  • oraz: blaszka 24x24cm

Przygotowanie

Krok 1

Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.



Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło i lekko studzimy. Ciastka drobno mielimy (blenderem lub wałkiem do ciasta) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszamy razem, aż zrobimy tzw "mokry piasek".



Krok 3

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia oraz wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Śmietanki przelewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na gęstą piankę, dolewamy tężejące galaretki (rozpuszczone w 1 szkl wody) i miksujemy do połączenia.



Krok 4

Tężejącą masę przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody) polewamy górę ciasta. Wstawiamy ponownie do lodówki na całą noc. Smacznego



Wskazówki

pokrojone ciasto możemy zabrać ze sobą na majówkę

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.