Pyszny, jesienny pudding dyniowy, który konsystencją nieco przypomina sernik. Warto wypróbować go w trwającym obecnie sezonie na dynię i zaskoczyć gości jego słodko-kwaśnym smakiem. Przygotowuje się go ekspresowo - wystarczy jedynie zblendować składniki i gotowe!
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Dynię pokroić w drobną kostkę i ugotować na parze.
W pojemniku malaksera umieścić ugotowaną dynię, cukier, mleko, śmietankę, mąkę, jajka, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblendować na gładko.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Naczynie żaroodporne (1 duże lub 6 mniejszych) wysmarować olejem. Wlać masę.
Pudding wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Serwować od razu lub po schłodzeniu kilka godzin w lodówce. Przed podaniem polać syropem klonowym.
Dodaj komentarz