Ciasto Trzech Króli

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ⅔ szklanki mleka Łaciate
  • 75 g zimnego masła Łaciate
  • 67 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 390 g mąki uniwersalnej

Nadzienie:

  • 2 łyżki roztopionego masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki posiekanych orzechów
  • ¾ szklanki suszonych owoców mieszanych
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny/ pomarańczy /limonki

Do dekoracji:

  • kandyzowane czerwone wiśnie i/lub skórka pomarańczowa
  • migdały
  • orzechy pekan
  • orzechy nerkowca i/lub orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzej mleko w małym rondelku - na wolnym ogniu lub przy średniej mocy w kuchence mikrofalowej. Dodaj masło, cukier i sól, od czasu do czasu mieszając. Masło musi całkowicie się rozpuścić. Gotową masę pozostaw do wystygnięcia.



Krok 2

Do miski włóż ostudzoną mieszankę mleka, jajka oraz drożdży. Później stopniowo dodawaj mąkę - po 1 szklance na raz, cały czas mieszając. Mieszaj wszystko, aż do powstania miękkiego, gładkiego ciasta.



Krok 3

Ciasto przełóż do natłuszczonego pojemnika, przykryj i odstaw w miejscu wolnym od przeciągów, aż do wyrośnięcia (ok. 1 - 1 ½ h).



Krok 4

Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj je na płasko na kształt prostokąta.



Krok 5

Suszone owoce zmiksuj. Włóż je do miski razem z cynamonem, cukrem, orzechami oraz skórką. Wszystko razem wymieszaj.



Krok 6

Posmaruj powierzchnię ciasta roztopionym masłem, zostaw pasek nieco większy niż 1 cm wzdłuż jednej z długich krawędzi (aby mieć potem miejsce na sklejenie ze sobą ciasta).



Krok 7

Na posmarowaną część ciasta równomiernie nałóż przygotowane nadzienie.



Krok 8

Delikatnie zwiń ciasto z nadzieniem w formę rolady i zlep na końcu nieposmarowaną masłem część ciasta. Na koniec złącz ze sobą dwa boki rolady, tak aby ciasto tworzyło idealne koło.



Krok 9

Przykryj ciasto i zostaw na ok 30-40 min w celu ponownego wyrośnięcia.



Krok 10

Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.



Krok 11

Orzechy pokrój i opiecz na patelni. W tym czasie też nagrzej piekarnik do 180 stopni. Udekoruj z wierzchu ciasto wedle uznania kandyzowanymi wiśniami lub skórką pomarańczową oraz orzechami. Piecz przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 min luźno przykryj ciasto folią aluminiową. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.