Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier oraz sól i ponownie wymieszać.
Jajka wymieszać z mlekiem, octem i olejem. Składniki mokre dodać do suchych i zagnieść elastyczne ciasto, które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części, a każdą z części na kolejne cztery części.
W sumie musimy otrzymać 8 części.
Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości naleśnika i posmarować roztopionym masłem.
Ułożyć cztery placki jeden na drugim i zwinąć w rulon. Tak samo zrobić z pozostałymi czterema placki.
Otrzymujemy 2 rulony które należy lekko naciągnąć i pokroić na trójkąty.
Formę do pieczenia o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąty ostrą częścią do środka.
Na środku ułożyć końcówki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką.
Piec 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Jeśli ciasto za szybko będzie się przypiekać z wierzchu należy przykryć je np. papierem do pieczenia.
Dodaj komentarz