Ciasto ucierane z makiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag maku
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła Łaciate
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Bakalie

Przygotowanie

Krok 1

Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć na sicie.



Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę.



Krok 3

Masło z cukrem pudrem utrzeć do białości dodając stopniowo po 1 żółtku.



Krok 4

Następnie wsypać zimny mak, posiekane bakalie, cukier waniliowy i wymieszać.



Krok 5

Do masy makowej dodawać białka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temp 180 stopni.



Krok 6

Do masy makowej dodawać białka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.



Krok 7

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Ciasto można przełożyć dowolną masą i polukrować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.