Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Banany obrać. Przekroić wzdłuż i zanurzyć w wodzie wymieszanej z sokiem z cytryny. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrami i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodać jajka - kolejno, jedno po drugim - za każdym razem dobrze zmiksować. Delikatnie miksując na najniższych obrotach, dodać do masy, na zmianę mąki z proszkiem i maślankę. Masę przełożyć do okrągłej formy z średniowysokimi brzegami (użyłam sylikonowej). Wyrównać. Osuszone banany lekko powciskać w ciasto. Nadmiar ciasta na wierzchu wyrównać łyżką przykrywając banany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć. Wystudzić.
Ciasto posmarować sosem karmelowym. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Kontynuując ubijanie dodać jogurt i żelatynę deserową. Wyłożyć na ciasto i posypać lekko podprażonymi i wystudzonymi wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez min. 2 godziny.
Podawać schłodzone.
Dodaj komentarz