Ciasto z budyniem

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kostki masła Łaciate
  • ½ kostki margaryny
  • 200 ml śmietany Łaciata 18%
  • 3 dag amoniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. budyniu cytrynowego
  • 1 opak. budyniu malinowego

Przygotowanie

Krok 1

Masło i margarynę posiekać nożem.



Krok 2

Śmietanę wylać na miseczkę, dodać amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i odstawić na godzinę.



Krok 3

Zagnieść ciasto z mąki, jajek, cukru i śmietany. Podzielić ciasto na 3 części i rozwałkować je dość cienko.



Krok 4

Wyłożyć na trzy wyłożone papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec 20 minut.



Krok 5

Przygotować według przepisu na opakowaniu budynie.



Krok 6

Przełożyć placki gorącym budyniem - jedną warstwę cytrynowym i jedną malinowym.



Krok 7

Wierzch można posmarować bitą śmietaną i posypać pokruszonym, kruchym ciastem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.