Rumowe tartaletki z owocami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki rumu
  • 10 dag cukru pudru

Krem:

  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka cukru

Pianka:

  • 150 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • 2 brzoskwinie
  • 2/3 szkl. malin

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, 2 łyżki rumu i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. Ułożyć na blaszce i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.



Krem

Jajko z cukrem waniliowym i cukrem wymieszać, dodać mąkę, mleko, kakao, śmietankę i dokładnie zmiksować.




Mieszankę kakaową wlać do podpieczonych babeczek, włożyć owoce i ponownie wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec około 15-20 minut (do momentu gdy krem będzie gęsty).




Upieczone babeczki ostudzić, wyjąć z foremek.




Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać.




Zimną śmietankę z cukrem pudrem ubić, dodać płynną żelatynę, wymieszać. Przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić babeczki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.