Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Autor:

bietka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • 25 dkg margaryny

Dodatkowo:

  • 50 dkg wiśni drylowanych,
  • 1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie

Krok 1

1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. 3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlewamy powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. 4. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.