Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić. Orzechy włoskie posiekać nożem na desce. Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać. Połączyć z orzechami i palcami wyrabiać do powstania kruszonki. Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy, wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.
Danie: Podwieczorek
Osób: 16
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić.
Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.
Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą.
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać. Połączyć z orzechami i palcami wyrabiać do powstania kruszonki.
Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy, wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.
Dodaj komentarz