Ciasto z orzechową kruszonką

Autor:

Śnieżynka

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić. Orzechy włoskie posiekać nożem na desce. Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać. Połączyć z orzechami i palcami wyrabiać do powstania kruszonki. Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy, wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 16

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Kruszonka:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 3 żółtka

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu mielonego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wsypać do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Następnie gotować przez kilka minut do odparowania soku. Dodać cukier, 2 łyżki bułki tartej i cynamon, wymieszać, ostudzić.



Krok 2

Orzechy włoskie posiekać nożem na desce.



Krok 3

Dno kwadratowej tortownicy o wymiarach 25/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć pozostałą bułką tartą.



Krok 4

Do miski przesiać mąkę, dodać masło, cukier z wanilią, żółtka i cukier kryształ. Wszystko razem dokładnie posiekać. Połączyć z orzechami i palcami wyrabiać do powstania kruszonki.



Krok 5

Połowę kruszonki wsypać do przygotowanej tortownicy, wyłożyć mus z jabłek i przykryć resztą kruszonki. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.