Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, masło, śmietanę i margarynę.
Wszystko posiekać, zagnieść ciasto. Odkroić ¼, podzielić na pół i jedną część połączyć z kakao. Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Następnie wyłożyć obrany ze skórki i pokrojony rabarbar.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.
Wyłożyć na rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 45-50 minut. Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół, a następnie góra i dół.
Dodaj komentarz