Ciasto z morelami i serkiem

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g białego cukru
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 150 g serka homogenizowanego Rolmlecz naturalny
  • 150 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowy
  • 4 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 500 g wypestkowanych moreli
  • 6 łyżek cukru waniliowego

Przygotowanie

Krok 1

Tortownicę o średnicy 24 -26 cm wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą, wstaw do lodówki na 20 minut, aby masło stwardniało.



Krok 2

Do miski wbij całe jajka i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez 1 minutę. Dodaj cukier i miksuj jeszcze przez kilka minut. Jajka powinny potroić swoją objętość, a cukier powinien się rozpuścić. Masa ma być gęsta i puszysta. Do ubitych jajek powoli, łyżka po łyżce, dodawaj miękkie masło. Cały czas miksuj na niskich obrotach. Następnie dodaj serki homogenizowane. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta mąkę pszenną z sodką i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.



Krok 3

Wyjmij tortownicę z lodówki i przełóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).



Krok 4

Cukier waniliowy przełóż na talerzyk. Połówki moreli zanurzaj w cukrze, przekrojoną stroną do cukru, i przełóż je na ciasto. Układaj je skórką do dołu i lekko dociśnij.



Krok 5

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez ok. 45 -50 minut. Przed wyjęciem wbij wykałaczkę w ciasto, a gdy wyjdzie sucha, to znaczy, że jest gotowe. Przed podaniem oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.