Tortownicę o średnicy 24 -26 cm wysmaruj cienko masłem i oprósz bułką tartą, wstaw do lodówki na 20 minut, aby masło stwardniało.
Do miski wbij całe jajka i zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez 1 minutę. Dodaj cukier i miksuj jeszcze przez kilka minut. Jajka powinny potroić swoją objętość, a cukier powinien się rozpuścić. Masa ma być gęsta i puszysta. Do ubitych jajek powoli, łyżka po łyżce, dodawaj miękkie masło. Cały czas miksuj na niskich obrotach. Następnie dodaj serki homogenizowane. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj do ciasta mąkę pszenną z sodką i proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
Wyjmij tortownicę z lodówki i przełóż ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
Cukier waniliowy przełóż na talerzyk. Połówki moreli zanurzaj w cukrze, przekrojoną stroną do cukru, i przełóż je na ciasto. Układaj je skórką do dołu i lekko dociśnij.
Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Piecz przez ok. 45 -50 minut. Przed wyjęciem wbij wykałaczkę w ciasto, a gdy wyjdzie sucha, to znaczy, że jest gotowe. Przed podaniem oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz