Ciasto ze śliwkami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • drożdże 50 g
  • margaryna do pieczenia 60 g
  • mleko 250 ml
  • cukier brązowy 500 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • jajka 2 szt.
  • żółtka 2 szt.
  • przyprawa korzenna do piernika 0,5 łyżeczek
  • śliwki 2 szklanki
  • kruszonka:
  • margaryna do pieczenia 60 g
  • cukier 120 g
  • mąka 130

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej oiekarnikdo 180° C. Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj dwie łyżki cukru i dwie mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn.



Krok 3

Dodaj jaja, żółtka, wwszystk ymieszaj. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, brązowy cukier, cukier waniliowy. Wyrób ciasto i odstaw.



Krok 4

Gdy cista będzie dwa razy więcej przełóż do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy, ułoż śliwki.



Krok 5

Wszystkie składniki na kruszonkę pokrusz w miseczce i ugniataj palcami, tak aby się połączyły. Ułożone śliwki posyp kruszonką. Piecz 45 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.