Pyszne danie z egzotycznym owocem bogatym w liczne właściwości odżywcze i oczyszczające. W połączeniu z pieczarkami daje niepowtarzalny smak i aromat.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Bez glutenu
Cielęcinę lekko nakłuwamy w kilku miejscach, aby dobrze się piekła.
Ananasa kroimy w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Mieszamy ananasa i pieczarki, dodajemy białe wino, oliwę z oliwek i szklankę wody. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy cielęcinę. Całość przykrywamy i marynujemy przez 3 godziny. Po 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 1,5 godziny, a następnie mięso wyjmujemy. Sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Mieszamy sok z ananasa z mąką ziemniaczaną i dodajemy do sosu, dzięki czemu go zagęszczamy.
Przygotowujemy grilla, rozgrzewając go. Cielęcinę zdejmujemy z naczynia i układamy na grillu. Pieczemy przez 1 godzinę do momentu, aż zmięknie. Podajemy pokrojoną w plastry z sosem ananasowo-pieczarkowym.
Dodaj komentarz