Cielęcina z grilla z ananasem i pieczarkami

Pyszne danie z egzotycznym owocem bogatym w liczne właściwości odżywcze i oczyszczające. W połączeniu z pieczarkami daje niepowtarzalny smak i aromat.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g cielęciny
  • 0,5 puszki ananasów
  • 80 ml soku ananasowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę lekko nakłuwamy w kilku miejscach, aby dobrze się piekła.



Krok 2

Ananasa kroimy w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Mieszamy ananasa i pieczarki, dodajemy białe wino, oliwę z oliwek i szklankę wody. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy cielęcinę. Całość przykrywamy i marynujemy przez 3 godziny. Po 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 180 stopni.



Krok 3

Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 1,5 godziny, a następnie mięso wyjmujemy. Sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Mieszamy sok z ananasa z mąką ziemniaczaną i dodajemy do sosu, dzięki czemu go zagęszczamy.



Krok 4

Przygotowujemy grilla, rozgrzewając go. Cielęcinę zdejmujemy z naczynia i układamy na grillu. Pieczemy przez 1 godzinę do momentu, aż zmięknie. Podajemy pokrojoną w plastry z sosem ananasowo-pieczarkowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.