Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dolać wodę i wymieszać tylko do czasu połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Uformować z ciasta kulę (ciasto będzie dość rzadkie) przykryć ją wilgotną ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut z ciasta uformowac kwiatka z łodygą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Blachę wyłożyć folią do pieczenia lub posmarować oliwą.
Z ciasta formujemy kwiatka z łodygą , Następnie a całosci rozprowadzamy ketchup i nakładamy pokruszony ser mozzarella. Z żółtego sera wycinamy okrągłe koła za pomoca kieliszka i kładziemy na każdym płatku i środku. Pieczarki , kiełbase i pomidora obieramy, kroimy w kosteczkę i również ozdabiam nimi kwiatka.
Łodyge ozdabiamy kiełasą pokrojona w paseczki i groszkiem konserwowym. Na koniec posypujemy kwiatka żółtym serem startym na tarce .Tak przygotowaną pizzę posypujemy przyprawą do pizzy i wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez o koło 25-30 minut lub nieco krócej, do czasu, aż spód ciasta będzie bardzo dobrze zrumieniony i łatwo będzie odchodził od blaszki. Po wyjeciu z piekarnika można ozdobić ketchupem.
Dodaj komentarz