Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Do garnka przelać śmietanę, rozkroić laskę wanilii i wydrążyć nasionka, dodać do śmietany razem z laskami wanilii i zagotować.
Do śmietanki dodać rozdrobnioną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
W misce połączyć żółtka z cukrem, mieszając dodawać śmietankę (pozbyć się lasek wanilii).
Masę przelewać do foremek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 115°C przez 35 minut.
Wyjąć foremki i przestudzić, po czym wstawić do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu do każdej foremki wsypać łyżkę cukru, a następnie opalić palnikiem do skarmelizowania.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Danuta Piecyk
Opublikowany: 2018-04-13 08:10:00
Uwielbiam takie smakolyki :)
Odpowiedz