Lody pistacjowe

Przepis na lody o charakterystycznej, zielonej barwie. Pistacjowe lody zachwycają nie tylko smakiem, ale także kolorystyką. Spróbuj wykonać je samodzielnie w domu!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • ½ szklanki orzeszków pistacjowych
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego naczynia dodaj obrane pistacje i syrop kukurydziany. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej pasty.



Krok 2

Mleko i pół szklanki schłodzonej śmietanki podgrzej z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika, a następnie przelej do pasty pistacjowej. Zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej masy.



Krok 3

Do masy dodaj resztę schłodzonej śmietanki oraz ekstrakty z wanilii i migdałów. Miksuj przez ok. 5-7 min.



Krok 4

Całość przełóż do pojemnika i schowaj do zamrażalnika na min. 3-4 godziny. W połowie czasu możesz wyjąć masę i jeszcze raz ją zmiksować, aby pozbyć się większych gródek lodu. Przed podaniem udekoruj orzechami i listkami mięty. Smacznego!



Wskazówki

W zależności od użytych pistacji, kolor lodów może się różnić.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.