Cukinia faszerowana jagnięciną

Cukinia jest warzywem, które rewelacyjnie smakuje w każdym z dań. Stosowana jest w dietach odchudzających. Faszerowana jagnięciną smakuje wyśmienicie.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Cukinie:

  • - 4 duże cukinie
  • - 500 g mielonej jagnięciny
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 2 łyżeczki kolendry
  • - 1 łyżeczka papryki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Sos pomidorowy:

  • - 600 g pomidorów z puszki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka papryki
  • - 1 łyżeczka kolendry
  • - 200 ml naturalnego bulionu z drobiu
  • - 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do uzyskania temperatury 180 stopni.



Krok 2

Rozgrzewamy oliwę na patelni, smażymy drobno posiekany czosnek przez 4 minuty. Dodajemy przyprawy i smażymy kolejną minutę. Dodajemy pomidory z puszki i bulion drobiowy. Całość gotujemy 20 minut. W ten sposób uzyskamy sos pomidorowy.



Krok 3

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środek przy użyciu łyżki. Miąższ drobno kroimy i dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu. Cukinie skrapiamy lekko oliwą i pieczemy 20 minut, w 180 stopniach.



Krok 4

W półmisku mieszamy mięso z przyprawami i kolendrą, a następnie dodajemy sól i pieprz. Po upieczeniu cukinii faszerujemy je mięsem i polewamy sosem pomidorowym i pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.