Obłędna zapiekanka z indykiem, czerwoną fasolą i pomidorkami cherry, którą wykonasz w bardzo prosty sposób. Będzie idealnym pomysłem na sycący obiad.
Polecamy Ci spróbować także: zapiekanki z mięsem mielonym i dynią oraz portugalskiej zapiekanki z dorszem i ziemniakami.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Na patelni podsmaż czosnek z dodatkiem suszonej cebuli. Następnie dodaj pokrojone warzywa: marchewkę i papryki. Dodaj paprykę węgierską. Na koniec dodaj fasolę. Całość podgrzej, wymieszaj i przełóż na półmisek obok.
Na tej samej patelni podsmaż mięso, a gdy się zetnie, dodaj passatę pomidorową, zagotuj i dorzuć posiekaną zieloną pietruszkę.
W osobnym naczyniu wymieszaj pomidorki cherry z łyżką oliwy i posyp bazylią.
Do naczynia żaroodpornego przełóż warzywa (jako warstwa), następnie posmaruj dipem śmietanowym, dodaj warstwę mięsa i przygotowane pomidorki cherry. Nakładaj kolejne warstwy. Na koniec dodaj plastry sera żółtego.
Zapiekaj zapiekankę w piekarniku w 180°C przez 25 minut.
Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika.
Zapiekankę podawaj z oregano i pestkami słonecznika. Smacznego!
Dodaj komentarz