Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej

Pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska do kolacji. Przygotowanie tego przetworu jest bardzo proste i szybkie.

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 ½ kg cukinii
  • 1 czerwona papryka

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka kurkumy

Dodatkowo:

  • cały pieprz
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca

Przygotowanie

Krok 1

Składniki zalewy zagotuj, a następnie zostaw do wystygnięcia.



Krok 2

Młodą cukinię ze skórką pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój w paski.



Krok 3

Do suchych słoików nałóż pokrojoną cukinię i parę pasków papryki. Do każdego słoja włóż po 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, po 1 liściu laurowym i po ½ łyżeczki gorczycy. Zalej przygotowaną wcześniej zalewą.



Krok 4 

Słoje pasteryzuj 5 minut, aż od chwili zagotowania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.