Sałatka ryżowa w nietypowym wydaniu - z grillowaną cukinią, awokado, czarnymi oliwkami, kaparami i natką pietruszki. Aby nie było zbyt sucho, całość spaja sos winegret. Idealna propozycja na kolację lub jako posiłek do pracy. Smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu.
Danie: Kolacja
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudzić.
Cukinię umyć i osuszyć, usunąć końce. Pokroić w plasterki. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać oliwę z oliwek, położyć cukinię, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, aż cukinia będzie miękka. Ostudzić.
Oliwki pokroić w plasterki, awokado w kostkę, a natkę drobno posiekać.
W miseczce dokładnie wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.
Do miski włożyć ryż, cukinię, oliwki, kapary, awokado i ½ natki pietruszki. Zalać sosem i dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu lub po schłodzeniu. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.
Dodaj komentarz