Sałatka ryżowa z cukinią, awokado, oliwkami i kaparami

Sałatka ryżowa w nietypowym wydaniu - z grillowaną cukinią, awokado, czarnymi oliwkami, kaparami i natką pietruszki. Aby nie było zbyt sucho, całość spaja sos winegret. Idealna propozycja na kolację lub jako posiłek do pracy. Smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu.

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Kolacja

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g ryżu długoziarnistego,
  • - 80 g czarnych oliwek (około ½ słoika),
  • - 4 łyżki kaparów,
  • - 1 dojrzałe awokado,
  • - 1 średnia cukinia,
  • - 1 pęczek natki pietruszki,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz,
  • - oliwa z oliwek

Dressing:

  • - 60 ml oliwy z oliwek,
  • - 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Ostudzić.



Krok 2

Cukinię umyć i osuszyć, usunąć końce. Pokroić w plasterki. Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać oliwę z oliwek, położyć cukinię, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z obu stron, aż cukinia będzie miękka. Ostudzić.



Krok 3

Oliwki pokroić w plasterki, awokado w kostkę, a natkę drobno posiekać.



Krok 4

W miseczce dokładnie wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny.



Krok 5

Do miski włożyć ryż, cukinię, oliwki, kapary, awokado i ½ natki pietruszki. Zalać sosem i dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu lub po schłodzeniu. Przed podaniem posypać pozostałą natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.