Cynamonowe bułeczki ze Szwecji

Autor:

Cinnamonelf

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 250 ml mleka Łaciate,
  • 530 g mąki pszennej,
  • 12 g drożdży suchych,
  • 90 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g masła, roztopionego Łaciate,
  • 5 g cynamonu, zmielonego

Masa cynamonowa

  • 100 g masła Łaciate,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 1,5 łyżki zmielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu,
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto na tyle by było miękkie.





Krok 2

Uformować z niego kulę, włożyć miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ścierką około 1h. Wszystkie składniki na nadzienie utrzeć lub zmiksować. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować cynamonowym nadzieniem. Zwinąć jak naleśnika, by powstała rolada o długości 50 cm.



Krok 3

Pokroić ją w plasterki niczym sushi. Następnie poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (urosną!). Przykryć ścierką i odstawić ponownie do urośnięcia (około 45min). Po wyrośnięciu bułeczki posmarować żółtkiem.



Krok 4

Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut do lekkiego zezłocenia ciasta. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, konfiturą lub czekoladą.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.