Cytrynowe tiramisu

Pyszna i orzeźwiająca wersja włoskiego tiramisu - idealna na upały. Niewątpliwą zaletą tego deseru jest fakt, że do jego wykonania nie jest potrzebny piekarnik. Uwaga - ze względu na zawartość alkoholu i surowych żółtek, nie jest on przeznaczony dla dzieci i kobiet w ciąży.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g sera mascarpone Mlekpol
  • 20 biszkoptów lady fingers
  • 6 łyżek likieru cytrynowego typu limoncello
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj 4 szklanki.



Krok 2

Cytrynę sparz i wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij 1 łyżkę soku.



Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodawaj mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj.



Krok 4

Do głębokiego talerza wlej likier. Biszkopty przekrój na pół i namocz w likierze.



Krok 5

W szklankach połóż warstwę biszkoptów, następnie krem cytrynowy, znów biszkopty, krem, biszkopty i krem. Posyp gorzkim kakao.



Krok 6

Wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 5 godzin. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.