Maślane tartaletki na kruchym spodzie z truskawkowym kremem na bazie serka homogenizowanego, to propozycja na pyszny i efektowny deser. Truskawki można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami, na przykład borówkami, malinami czy jeżynami.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Wegetariańskie
Przygotuj tartaletki. Mąkę i cukier puder wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki masło i zagniataj, aż do otrzymania kruszonki. Wbij jajko i zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Przygotuj krem. W misce umieść masło i cukier. Utrzyj. Następnie dodaj serek i dokładnie zmiksuj. Dodaj sok z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj.
8 foremek do tartaletek wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 180℃.
Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4 mm. Następnie powycinaj okręgi nieco większe, niż średnica foremek. Wyłóż foremki ciastem. Spód tartaletek ponakłuwaj widelcem.
Tartaletki wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Ostudź.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na ćwiartki.
Na ostudzone spody nałóż krem. Udekoruj truskawkami. Przed podaniem włóż do lodówki na min. 30 min. Smacznego!
Dodaj komentarz