Bardzo smaczne ciasteczka, idealne na podwieczorek i do kawy. Dobry deser dla miłośników czekolady.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Wymieszaj cukier z przesianą mąką, dołóż kakao, proszek do pieczenia, kawę, cynamon oraz chili.
Ubijaj ciasto mikserem ustawionym na najniższe obroty, dodając w tym samym czasie małymi porcjami wodę i jajko. Gdy składniki się przemieszają, ubijaj na średnich obrotach jeszcze 2 minuty.
Przygotuj masę bezową: ubij białka ze szczyptą soli, a gdy się spienią, ubijaj dalej, dodając cukier. Piana musi być sztywna. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż foremki wkładkami. Wypełnij foremki
ciastem do 2/3 wysokości, a na górze rozmieść po czubatej łyżce masy bezowej, aby okrywała ciasto.
Piecz 25-30 minut, aż włożona w ciasto wykałaczka będzie sucha. Poczekaj, aż wystygną i delikatnie wyjmij ciastka z foremek. Wymieszaj cukier puder z kakao, olejkiem waniliowym i taką ilością mleka, aby powstał lukier. Nałóż go na wierzch babeczek, pozwalając, aby spłynął. Śmietankę Łaciatą ubij na sztywno i udekoruj nią babeczki.
Dodaj komentarz