Sernik jeżynowo-malinowy

Autor:

Śnieżynka

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 80 dag białego sera
  • 1 szkl.śmietanki Łaciata 30 %
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1,5 szkl. malin
  • 1,5 szkl. jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag cukru pudru
  • 15-20 biszkoptów okrągłych
  • Cukier puder do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Maliny zmiksować z 1 łyżką cukru i przetrzeć przez sito.



Krok 2

Oddzielnie zmiksować i przetrzeć przez sito jeżyny z łyżką cukru.



Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i biszkoptami.



Krok 4

Każdą galaretkę z 1 płaską łyżeczką żelatyny oddzielnie rozpuścić w 150 ml wrzącej wody.



Krok 5

Ser zmiksować ze śmietanką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Podzielić na trzy części.



Krok 6

Do jednej części sera dodać przecier z malin i płynną galaretkę malinową, dosłodzić cukrem pudrem, zmiksować, wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki do stężenia.



Krok 7

Drugą część sera zmiksować z galaretką agrestową, wylać na stężony ser malinowy, odłożyć do lodówki.



Krok 8

Płynną galaretkę z owoców leśnych wymieszać z jeżynami ( odłożyć 2 łyżki). Resztę zmiksować z trzecią warstwą sera, dosłodzić, wylać na agrestową warstwę. Gdy ostatnia warstwa zacznie lekko tężeć, z odłożonego musu zrobić kilka kropek i wykałaczką zrobić dowolne wzorki. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.