Chlebek bananowy - klasyczne amerykańskie ciasto - w nieco innym wydaniu... Z kakao i gorzką czekoladą. Przepis idealnie wpisuje się w ideologię zero waste - do jego wykonania najlepiej wybrać wręcz przejrzałe banany, które aż chciałoby się wyrzucić do kosza. Dają one naturalną słodycz chlebkowi.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Gorzką czekoladę posiekać.
Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku malaksera. Zblendować na gładko. Jeśli nie mamy malaksera, banany można rozgnieść widelcem.
W misce umieścić masło i cukier, ucierać do powstania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno jajka, a następnie banany.
Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać szpatułką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Chlebek bananowy wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj komentarz