Czekoladowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy - klasyczne amerykańskie ciasto - w nieco innym wydaniu... Z kakao i gorzką czekoladą. Przepis idealnie wpisuje się w ideologię zero waste - do jego wykonania najlepiej wybrać wręcz przejrzałe banany, które aż chciałoby się wyrzucić do kosza. Dają one naturalną słodycz chlebkowi.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 120 g masła Łaciate
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 3 dojrzałe banany

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Gorzką czekoladę posiekać.



Krok 2

Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w pojemniku malaksera. Zblendować na gładko. Jeśli nie mamy malaksera, banany można rozgnieść widelcem.



Krok 3

W misce umieścić masło i cukier, ucierać do powstania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno jajka, a następnie banany.



Krok 4

Do mokrych składników dodać suche i dokładnie wymieszać szpatułką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać.



Krok 5

Piekarnik nagrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Chlebek bananowy wstawić do piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.